Pentru multi dintre concetățeni noștri munca în străinătate devine o soluție dezirabilă din mai multe perspective. Unii dintre ei găsesc rezolvarea pe termen scurt și mediu la situații dificile de viață, alții caută acel viitor mai bun pentru familia lor și majoritatea dintre ei gândesc că vor fi mai bine retribuiți pentru munca pe care o vor presta, comparativ cu ceea ce se întâmplă în România. Însă nu despre resorturile care îi determină pe români să aleagă să muncească în afara granițelor dorim să discutăm aici, ci despre condițiile, obligațiile și drepturile pe care le au ca rezidenții în țările de destinație ale UE. În consecință, ne propunem un studiu de caz, luând ca exemplu Olanda. De ce Olanda? Deoarece autoritățile olandeze, în speță Ministerul Muncii și al Afacerilor Sociale, din această țară încearcă să vină în întâmpinarea celor care aleg să vină să muncească cu forme legale, oferindu-le informații structurate pe mai multe domenii de interes. Pe scurt vă prezentăm câteva exemple:
- Ce trebuie să faceți imediat după ce sosiți în Olanda?
R: Dacă doriți să rămâneți mai mult de 4 luni de zile trebuie să vă înregistrați (gratuit), în termen de 5 zile de la sosire, la Administrația de bază a datelor personale a Primăriei (GBA) în raza căreia aveți domiciliu. Trebuie să aveți la dumneavostră: Pasaportul sau Cartea de identitate, contractul de închiriere sau cumpărare a locuinței, declarația scrisă și semnată însoțită de o copie după cartea de indentitate a gazdei dacă locuți la cineva. După înregistrare veti primi un CNP (BSN). Aveți nevoie de aceste date de identificare pentru a putea beneficia ulterior de o serie de drepturi în raport cu serviciile de asistență medical, de învățământ, cu angajatorul dumneavoastră și cu instanțele de alocații și asistență socială.
Totodată, după sosirea în această țară, conform legii, sunteți obligat să încheiați personal o asigurare de sănătate olandeză. Aceasta plătește o parte din cheltuilelile pentru medicul de familie pentru medicamente și pentru spital. Pentru mai multe informații vezi www.government.nl/issues/health-issues/health-insurance
- Ce trebuie să știți dacă mergeți la lucru printr-o agenție de plasare a forței de muncă?
R: Puteți să verificați dacă această Agenție este înscrisă la Camera de Comerț din Olanda și dacă are aprobare de la Fundația Norme Muncă (SNA) și dacă prezintă încredere. Pentru mai multe informații vezi : www.kamervankoophandel.nl și www.normeringarbeid.nl
- Ce trebui să știți despre salariul pe care trebuie să-l primiți ?
R: Angajatorul trebuie să respecte contractul colectiv de muncă (CAO), și toate drepturile care derivă din el, care sunt valabile și în cazul dumneavoastră ca angajat transfrontalier. Dacă nu există CAO angajatorul este obligat să vă plătească salariul minim legal și să vă ofere concediul de odihnă minim legal. Trebuie să știți că pentru persoanele sub 23 de ani cuantumul salariului minim legal este mai mic decât la persoanele de peste 23 ani. Dacă angajatorul dumneavoastră nu-și respectă obligațiile puteți contacta Inspecția Muncii și Asigurărilor Sociale www.inspectieszw.nl/ tel. 0081-5151 sau Agenția Respectarea Contractului Colectiv de Muncă pentru Brațelele de Muncă prin biroul de plasare (SNCU) www.sncu.nl/ tel. 0180-642530.
- Ce trebuie să știți despre programul de lucru?
R: În medie angajatorul dumneavoastră nu are voie să vă lase să lucrați mai mult de 48 de ore pe săptămână. Nu aveți voie să munciți, în medie, mai mult de 10 ore pe zi. Aveți voie să lucrați maxim 12 ore pe zi pe tură si maxim 60 de ore pe săptămână. Dacă lucrați noaptea, nu aveți voie să lucrați, în medie, mai mult de 40 de ore pe săptămână.
- Ce trebuie să știți despre protecția la locul de muncă?
R:Angajatorul trebuie să vă asigure protecție la locul de muncă și un mediu sănătos de lucru. În condiții de periculozitate la locul de muncă, angajatorul trebui să vă asigure echipament special de protecție. Angajatorul nu are voie să vă ceară să plătiți pentru echipamentul de protecție.
- Ce trebuie să știți despre Exploatarea la locul de muncă?
R:Se poate vorbi despre exploatare în următoarele situații:sunteți insuficient plătiți, lucrați în condiții grele și periculoase fără adecvarea necesar, sunteți indus în eroare, intimidat, vi se îngrădește libertatea mișcării și sunteți dependent de angajator. În acest caz este important să semnalați aceste situații Inspecției SZW tel.0081-5151 sau sa anunțați anonim la Anunțați Crima Anonim tel. 0800-7000.Victimele se pot adresa pentru ajutor fundației FairWork (tel. 020-7600809).
- Ce trebuie să știți despre șomaj, boală și incapacitatea de muncă?
R: În cazul în care în ultimele 36 de săptămâni ați lucrat minim 26 de săptămâni beneficiați de ajutor de șomaj. Pe durata primirii alocației de șomaj sunteți obligați să vă căutați alt loc de muncă (www.uwv.nl/internationaal . Dacă sunteți bolnav angajatorul trebuie să vă plătească în continuare salariul, în cuantum de 70% din valoarea lui, pe perioada în care nu aveți capacitate de muncă.
- Ce trebuie să știți dacă lucrați ca persoană fizică autorizată?
R:Dacă doriți să vă deschideți o firmă trebuie să vă înscrieți la Camera de Comerț unde trebuie să vă programați inițial vezi mai multe informații pe www.kameravankoophandel.nl.
Dacă veți lucra ca persoană fizică autorizată trebuie să solicitați eliberarea Declarației referitoare la lucru (VAR) de la serviciul de impozite olandez. Atunci când lucrați ca persoană fizică autorizată aveți obligația singur de a vă plăti taxele și impozitele. În fiecare an, înainte de 1 aprilie, trebuie să declarați cât ați câștigat în anul anterior. Pentru informații suplimentare consultați: www.belastingdienst.nl
- Ce trebuie să știți despre taxele comunale și reciclare?
R:Dacă vă ocupați singur de de locuință trebuie să plătiți taxele comunale referitoare la canalizare și salubritate și impozitele pentru bunuri imobiliare și adiministrația apelor. Cuantumul acestor taxe și impozite diferă de la primărie la primărie. În privința normelor de reciclare fiecare primărie are instrucțiuni pentru strâgerea deșurilor menajere, a gunoiului mare, a deșeurilor verzi din grădinărit, aparate casnice sau deșeuri chimice.
- Ce trebuie să știți despre dacă vă aduceți automobilul cu dumneavostră?
R:Aveți obligația de a plăti taxa rutieră percepută de statul olandez pentru autovehiculele cu motor (MRB) și este posibil să plătiți taxa de înregistrare (BPM) care se plătește o singură dată. Pentru informații suplimentare despre MRB și BPM puteți contacta Autoritatea Fiscală olandeză (www.belastingdienst.nl/auto en vervoer)
- Ce trebuie să știți dacă aveți copii și aceștia vă însoțesc?
R: Toți copiii și tinerii cu vârste cuprinse între 5-18 ani sunt obligați să meargă la școală. În Olanda există posibilitatea să folosiți creșa (între vârste 0-4 ani), grădinița pentru copii (între vârste 2-4 ani) și centrele de primire în afara programului școlar (pentru copii cu vârste între 4 și 12 ani). Toate aceste centre oferă și programe de învățare a limbii olandeze. Totodată, pentru faptul că folosiți aceste servicii ați pute abeneficia și de un ajutor financiar pentru cheltuielile pe care le aveți cu creșa, grădinița sau afterschool-ul.
Tot ca un serviciu trebuie să știți că în Olanda toți copiii până la 12 ani sunt vaccinați împotriva a douăsprezece boli infecțioase periculoase printre care hepatita, tetanosul și poliomelita.Aceste vaccinuir se administrează doar daca vă dați acordul ele fiind gratuite.Vaccinaările se fac la Serviciul de Sănătate Municipal(GGD).
- Ce trebuie să știți despre Asistența medicală și socială?
R: Este recomandat ca pe toata perioada șederii dumneavoastră în Olanda să aveți o asigurare medicală încheiată cu o societate de asigurări și să vă înscrieți la un medic de familie deoarece toate
costurile care decurg din apelul la servicii medicale sunt mult mai ieftine.
Terminarea șederii legale în Olanda: În situația în care nu vă mai puteți întreține și deveniți o povară pentru sistemul de asistență socială din Olanda, în acord cu legislația europeană, autoritățile olandeze pot dispune încheierea șederii dumneavoastră pe teritoriul olandez. La fel dacă vă faceți vinovat de încălcări ale legii puteți fi declarat persona non grata pe teritoriul Olandei.
Pentru informații suplimentare puteți accesa pagina Inspectiei Muncii din Olanda pe care se regasesc alte brosuri utile, in limba romana sau engleza:
http://www.inspectieszw.nl/other_languages/romanian/index.aspx