Un interviu nu este tocmai cel mai plăcut lucru, de obicei intervievatul se confrunta cu emoții destul de puternice, mai ales daca își dorește foarte mult acel loc de munca. Din dorința arzătoare de a obține acel loc de munca, intervievatul poate să comită anumite greșeli pe care în mod normal nu le-ar face. De aceea m-am gândit sa enumăr câteva sfaturi utile pentru participarea la interviul de angajare.
Înainte de interviu
- Aflați mai multe informații despre compania la care urmează să mergeți să dați interviul. Cel mai probabil o să fiți întrebat dacă știți cu ce se ocupa compania, care sunt obiectivele, scopul etc.
- Pentru început trebuie să vă asigurați că sunteți odihniți și nu sunteți distrași de alte întâmplări/probleme.
Dacă sunteți odihniți atunci o să aveți mintea limpede, veți fii creativ și astfel puteți impresiona angajatorul.
- Îmbrăcați-vă adecvat.
Nu contează pentru ce fel de job mergeți la interviul de angajare, trebuie sa vă îmbrăcați mereu cum se cuvine. Una din cele mai populare greșeli este legată de vestimentație. Dacă aveți îndoieli atunci e cel mai bine sa vă îmbrăcați într-un mod cât mai neutru. Nu ignorați acest sfat!
- Nu întârziați.
Cel mai indicat este sa ajungeți cu 5 maxim 10 minute înainte de începerea interviului și niciodată după ora stabilită. Nu este bine nici să ajungeți cu 30 de minute înainte deoarece persoana care vă intervievează e posibil sa aibă și altă treabă iar dacă ajungeți mai repede atunci l-ați stresa și l-ați pune în situația de a se grăbi pentru a-și face cat mai repede timp de interviu, iar asta nu este indicat să se întâmple.
În timpul interviului
- Salutați intervievatorul cu o strângere fermă de mână, asta dă dovadă de stăpânire de sine și siguranță. În momentul salutului să priviți intervievatorul în ochi.
- Zâmbiți atunci când discutați cu intervievatorul. Zâmbetul denota încrederea în sine.
- Folosiți o postură a corpului corectă, cu spatele lipit de scaun, limbajul corporal trădează de foarte multe ori starea în care intervievatul se află.
- Vorbiți clar și pe un ton sigur. Nu vă bâlbâiți asta denota neîncrederea în sine.
- De fiecare dată să dați răspunsuri scurte, dar să evitați răspunsurile monotone cu da și nu. Nu intrați în amănunte foarte mult.
- Nu mințiți. Dacă mințiți în legătură cu experiența voastră, n-o să vă descurcați la locul de muncă respectiv și astfel angajatorul o să își dea seama că ați mințit. Nu e bine să vă faceți o imagine negativă și să pretindeți că știți mai multe pentru ca toate astea vor fii descoperite la un moment dat. Indiferent de cât de mult veți ascunde adevărul, minciuna se va întoarce întotdeauna împotriva voastră. Cel mai bine este sa fiți un candidat sincer.
- Să știți întotdeauna ce vreți să faceți pe viitor, altfel, atunci când o să vă adreseze această întrebare nu o să știți ce să răspundeți și veți părea pierdut și astfel puteți rata această ofertă.
- Dacă doriți să aflați care este programul de lucru, este bine să întrebați sub o altă formă, ca de exemplu, „cum se desfășoară o zi obișnuită de lucru”
- Pregătește o listă de întrebări pentru angajator.
La sfârșitul unui interviu de angajare ar fi de preferat să adresați și dumneavoastră câteva întrebări, astfel veți demonstra că sunteți interesat de locul de muncă respectiv . Este mai bine să fii agasant, decât dezinteresat.
După interviu
- Întrebați intervievatorul când ar trebui să primiți răspunsul interviului.
- Mulțumește intervievatorului pentru timpul acordat.