În cadrul proiectului Perspectiv Rural –Măsuri de asigurare a sustenabilității zonelor rurale și ocuparea forței de muncă unul dintre cursurile organizate este cel de competențe informatice. Până în prezent au fost derulate 5 cursuri (cel de-al cincilea curs fiind în derulare).
Pentru a vedea și cunoaște mai îndeaproape impactul programului de formare profesională, ne-am decis să stăm de vorbă cu formatorul cursului, Anca Beșchiu, formator cu experiență de peste 15 de ani în activitatea de formare și predare.
- Cum se prezintă de fiecare dată cursanții noștri? Care este cea mai frecventă impresie la prima ședință din cadrul cursului?
A.B : Fiecare cursant, la prima ședință, ne întâmpină cu o rezervă…scepticism. E vorba de teama că acest curs să nu fie prea dificil pentru ei. E important de menționat că sunt cazuri extrem de rare în care cursanții au cunoștiințe de utilizare a computerului. Nivelul inițial de cunoștiințe este aproape de zero. Dar ceea ce este extraordinar, că la toate cursurile organizate toți beneficiarii s-au mobilizat, indiferent de vârstă sau pregătire și prezența la curs a fost întotdeauna extrem de bună.
- Care este feedback-ul în timpul cursului?
A.B. De fiecare dată am încercat să fac fiecare ședință de curs una interactivă. În cazul de față, din cauza faptului, că majoritatea cursanților nu beneficiază de un computer personal fiecare ședință de curs este o nouă provocare. Ceea este interesant este faptul că sunt mulți utilizatori ai rețelelor de socializare (Facebook) chiar daca au minime cunostiinte de utilizare a computerului.
- Ce perspective sunt la finalizarea cursului?
A.B. Fiecare cursant, după utilizarea „mașinăriei complicate” (asa cum o denumesc multi cursanti) considera ca un astfel de curs deschide noi portite si sunt decisi să își achiziționeze un computer personal pentru acasă. În ceea ce privește utilizarea cunoștiințelor la locul de muncă majoritatea au concluzionat că este important să dețină cunoștiințe minime astfel încât pe viitor acest lucru să îi poată ajuta. Este important de menționat că în timpul ședințelor de curs sprijinim cursanții în redactarea unui CV și a unei scrisori de intenție, fapt care vine în completarea activității de mediere pe piața muncii desfășurată de ceilalți experți implicați în proiect.
Îî mulțumim formatorului nostru pentru că ne-a împărtășit o parte din experiența avută cu beneficiarii și cu siguranță vom mai realiza o analiză a rezultatelor acestui curs, la finalul proiectului.