Caut de lucru. În județ.

Una dintre provocările paradoxale ale implementării proiectelor cofinanțate din FSE prin POSDRU în care se oferă servicii de formare profesională și mediere pe piața muncii în județul Timiș este angajarea beneficiarilor care provin din mediul rural. Conform datelor furnizate de Institutul Național de Statistică Timișul este unul dintre județele cu o economie performantă, implicit cu o rată a șomajului scăzută, situată undeva între 3-4% (comparativ cu media de 7% la nivel național). Logic, acest statu-quo acreditează ideea că în această regiune găsirea unui loc de muncă nu constituie o problemă, ceea ce până la un punct este adevărat, dacă ne raportăm la statisticile oficiale, însă nu până la capăt. Și cu atât mai mult pentru beneficiarii din mediul rural aflați în căutarea unui loc de muncă. Cum se explică acestă sitClipboard01uație? Iată câteva ipoteze de lucru:

  1. În jud Timiș este ușor să îți găsești loc de muncă dar acest lucru este valabil cu precădere pentru persoanele care locuiesc în Timișoara sau în zona periurbană, în ruralul tangent cu orașul. Pentru persoanele care locuiesc în mediul rural, dar mai departe de centru (raza peste 30 de km), găsirea unui job este o provocare deoarece crește și numărul variabilelor pe care trebuie să le ia în calcul ( distanța, transportul, timpul alocat deplasării, remunerația care să acopere costurile navetei și ale nevoilor zilnice etc.).
  2. Timișoara catalizează aproape toate ofertele noi pentru locuri de muncă care apar periodic.
  3. Dinamica dezvoltării economice din jud. Timiș presupune o ofertă diversă de locuri de muncă însă multe pentru joburi cu calificări de nișă și nu neapărat pentru calificările pe care beneficiarii le-au obținut ca urmare a absolvirii cursurilor de formare profesională.

Ipotezele enunțate mai sus se bazează și pe informațiile oficiale furnizate de Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă Timiș, care publică săptămânal pe site-ul agenției http://timis.anofm.ro/anunt/index.html numărul locurilor de muncă disponibile în jud Timiș. După o analiză sumară a ofertei de locuri de muncă, postată pe site-ul AJOFM Timiș, în ultima săptămână a lunii octombrie, situația poate fi prezentată în felul următor:

  • din 604 oferte de muncă doar 49 sunt cu puncte de lucru în mediul rural ( si acestea exclusiv în zona periurbană), restul sunt in Timisoara. Menționez că nu este listată nicio ofertă de loc de muncă în orașele mari din Județul Timiș ( Lugoj, Sânnicolau Mare, Făget, Deta, Jimbolia etc).
  • din cele 49 de oferte cele mai multe, 9 sunt pentru ambalator manual   (pentru persoane cu studii gimnaziale si școală profesională).
  • din cele 49 de oferte doar două sunt pentru persoane cu studii superioare (inginer de sistem informatic și inginer electrotehnist)
  • din cele 49 de oferte, excluzându-le pe cele mai sus amintite, sunt pentru următoarele calificări: asistent medical fizioterapie, cizmar-confecționer încălțăminte după comandă, confecționer-asamblor articole din lemn, lăcătuș mecanic, magazioner, muncitor necalificat în industria confecțiilor, muncitor necalificat la ambalarea produselor solide și semisolide, operator la mașini unelte cu comandă numerică în prelucrarea lemnului, programator ajutor, spălător vehicule, vulcanizator piese din cauciuc la prese.