Consilierea profesională şi atuurile ei

O carieră de succes presupune corelarea resurselor și valorilor individuale cu cerințele reale ale pieței muncii, dar presupune şi găsirea unui echilibru între om și activitatea sa.

Uneori schimbarea direcţiei profesionale în viaţă este impusă de contextul economic, de cel social sau de dorinţa de mai bine. Aceste schimbări se produc şi după vârsta de 30 de ani. În aceste momente, consilierea pentru reorientarea profesională este extrem de utilă şi îi ajută pe cei preocupaţi de aceasta să găsească direcţia nouă, direcţie care să le aducă satisfacţie atât profesională, cât şi personală.

Consilierea individuală sau colectivă intermediază procesul de autocunoaştere personală, cu accent pe conştientizarea aptitudinilor, intereselor, motivaţiilor precum şi identificarea punctelor forte personale. Stabilirea de obiective profesionale privind cariera, precum şi alte posibile alternative ale acestora, sunt alte atuuri ale consilierii. Identificarea și planificarea etapelor de parcurs în vederea atingerii obiectivelor dorite sunt cele ce pot readuce speranţa într-o viaţă mai bună.