Idei de afaceri în mediu rural

Ce își dorește un antreprenor?

           Un antreprenor dorește să își conducă și să își dezvolte propria afacere, să muncească pentru el, să fie propriul lui șef.

           De ce antreprenor în mediul rural?

           Oamenii din ziua de azi își doresc din ce în ce mai mult să consume produse din România iar acestea să fie crescute cât mai Bio. Mulți tineri speculează această oportunitate de afacere și se muta în mediul rural sau cumpără terenuri în vederea deschiderii propriei afaceri.

           Afacerile deschise în mediul rural ajută comunitatea prin crearea de locuri de muncă și susține bugetul local prin plata de taxe și impozite.

           Mai jos o sa enumăr câteva idei de afaceri de succes în mediul rural.

           Legumicultura în sere, solare sau direct pe câmp

           Dorința oamenilor de a consuma produse Bio și de a putea cumpăra aceste produse direct de la producători trage un semnal de alarmă pentru oamenii care locuiesc la sat, au terenul necesar și doresc să producă legume.

           În Județul Timiș, Primăria Timișoara ajuta micii întreprinzători din mediul rural prin punerea la dispoziție în zilele de miercuri și de sâmbătă, a spațiului de lângă Stadionul Dan Păltinișan pentru organizarea pieței volante, unde doar producătorii sunt acceptați să vină și să-și vândă produsele. De asemenea sunt diferiți antreprenori din județul Timiș care întocmesc abonamente lunare pentru livrarea la domiciliu, a unui coș cu legume proaspete, iar aceasta modalitate de cumpărare este foarte căutată în rândul timișorenilor.

           Costurile pentru realizarea solarelor sau serelor sunt accesibile

           Pomicultura și arbuști

           În ultima perioada marile hipermarketuri din oraș au început sa introducă și fructe originare din Romania ceea ce încurajează producția internă de fructe.

           Sunt diferite specii de arbuști a căror fructe sunt foarte căutate în ultima perioadă pentru calitățile lor terapeutice și vitaminele pe care le conțin, acestea ar fi plantele de goji, merișor și catina.

           Zootehnie

           Antreprenorii din mediul rural se pot orienta spre fermele de păsări, porcine, ovine sau vite.

             Creșterea porcilor Mangalita este o noua oportunitate pentru fermierii români deoarece carnea acestui porc este sănătoasă, nu conține colesterol și nu sunt greu de întreținut.

             Ciupercărie cu ciuperci Champignon sau Pleurotus

            Din punct de vedere al complexității tehnologice și a necesarului de dotări, cultura ciupercilor poate fi realizata în două variante:

             – sistem gospodăresc (in funcție de posibilitățile de încălzire, se pot realiza 2-3 cicluri de cultură pe an, fără costuri deosebite);

             – sistem intensiv (permite realizarea 6 și chiar 8 cicluri de cultură pe an, asigurându-se un randament de 120-200 kg de ciuperci pe mp de suprafață utilă (sursa www.ideideafaceri.manager.ro).

             Apicultura

             Creșterea albinelor a devenit o activitate extrem de bănoasă, nu necesită foarte mult spațiu iar costurile sunt destul de accesibile. Oamenii au reînceput să consume aceste produse și să recunoască beneficiile acestora iar dacă metoda de obținere a mierii este una 100% naturala atunci succesul este garantat.

             Exista multe idei de afaceri însă cele de mai sus consider ca ar fi printre cele mai importante iar unele dintre ele au costuri destul de accesibile.