Sfaturi pentru cei care sunt în căutarea unui loc de muncă

Atunci când ne căutam un loc de munca, de multe ori suntem descurajați de denumirile posturilor pe care le întâlnim și atunci ne apar în minte tot felul de întrebări de genul: sunt potrivit pentru acest post? Merită să aplic pentru acest loc de muncă? Dacă nu sunt destul de bine pregătit? Și alte multe întrebări care dau năvala odată cu vizualizarea unui loc de muncă. Cel mai bine este, ca atunci când vedem un loc de muncă să ne interesăm ce anume presupune acesta, ce cerințe și ce responsabilități sunt pentru locul de muncă respectiv. De multe ori un loc de muncă poate să aibă o denumire atrăgătoare dar cerințele să depășească pregătirea profesională a unui candidat sau din contră denumirea locului de muncă să te ducă cu gândul la un loc de muncă foarte complicat însa cerințele să fie foarte potrivite pentru pregătirea și experiența profesională pe care o avem.

Există mai multe sfaturi de care ar trebui să se țină cont atunci când se  caută un loc de muncă, pentru că ele fac diferența pâna la urmă între candidați. Trebuie să luăm în calcul că nu suntem singurii care aplică pentru un loc de muncă, dar trebuie să fim cât mai încrezători în forțele proprii, cât mai siguri pe noi și să dam tot ce e mai bun pentru a obține acel loc de muncă, asta dacă ni-l dorim foarte mult.

În cele ce urmează o să enumăr câteva sfaturi de care ar trebui să țina cont toți cei care doresc să își caute un loc de muncă.

După cum spuneam și mai sus, nu trebuie să ne lăsăm descurajați de titlurile locurilor de munca, trebuie să cercetăm dacă acesta se potrivește sau nu cu experiența și pregătirea noastră.

Continuă să înveți, nu uita că la fiecare loc de muncă ai de învățat ceva nou, de aceea dacă consideri că nu ai unele abilități pentru un job, nu te descuraja, aplică pe locul de muncă respectiv pentru că acele abilități pe care acum nu le ai, le poți învăța, dobândi la un nou loc de muncă.

Alocă timp pentru lucruri importante cum ar fi întocmirea unui CV sau a unei scrisori de intenție personalizată pentru fiecare companie la care aplici. Chiar dacă vei aloca un timp important acestor activități, ele vor fi cu siguranta apreciate de angajatori.

Fii vizibil, poate ai impresia că un job nu va fi al tau, dar dacă tu esti cel mai bine pregătit dintre toți participanții la interviu, atunci job-ul va fi al tău, așa că este bine să fii omul potrivit la locul potrivit. Nu trebuie să te temi să candidezi la un loc de muncă la care consideri că te potrivești.

Fii perseverent și nu renunța. De multe ori procesul de căutare a unui loc de munca poate fi foarte descurajator și obositor, dar cu puțină răbdare și perseverență poți să găsești locul de muncă dorit. De multe ori poți să aplici la diverse locuri de muncă dar fără să primești un răspuns, iar procesul de căutare a unui loc de muncă poate să dureze foarte mult timp, poate chiar și 6 luni, un an, dar contează să nu renunți, chiar daca la un moment dat te vei descuraja și poți chiar să îți pierzi încrederea în tine.

Înștiințează-ți prietenii și cunoștințele de faptul că îți cauți un loc de muncă. Multe locuri de muncă nu sunt publicate în presa locală, pe internet, sau la Agenția Județeană pentru Ocuparea Locurilor de Muncă . Prietenii, cunoștiințele pot să aibă informații despre posibile locuri de munca disponibile la locul lor de muncă sau la locul de muncă a prietenilor și cunoștiințelor lor.