Accesarea locurilor de muncă în mediul rural

Accesul pe piața muncii a locuitorilor din mediul rural este, în general îngreunat din mai multe puncte de vedere. Există zone în mediul rural care nu sunt dezvoltate corespunzător iar localnicii chiar dacă  își doresc un loc de muncă,  nu au unde să muncească. Lipsa de competențe și calificări este o altă cauză a accesului limitat pe piața muncii pentru persoanele din mediul rural. Distanța prea mare de un oraș sau o zonă puternic industrializată este un alt factor care limitează angajarea peroanelor din mediul rural. Există de asemenea situații în care persoanele din mediul rural, nu sunt calificate iar înscrierea în cadrul unor cursuri de formare devine imposibilă deoarece, aceste cursuri sunt costisitoare și nu se desfășoară în apropierea localității sau în localitatea de domiciliu a acestora, astfel aceștia fiind nevoiți să suporte și costurile de transport – la și de la curs.

            În acest moment mediul rural din Romania este caracterizat printr-o slabă diversificare economică și astfel persoanele din mediul rural sunt nevoiți să practice agricultura de subzistență pentru a putea supraviețui. Astfel șomajul în mediul rural înregistrează niveluri din ce în ce mai ridicate.

            Județul Timiș este totuși unul din județele dezvoltate și care poate oferi locuri de muncă și persoanelor din mediul rural, multe activități economice desfășurându-se chiar în mediul rural sau marile corporații oferă transport gratuit pentru persoanele din mediul rural. Totuși există județe care nu stau așa de bine la acest capitol iar persoanele din mediul rural sunt dezavantajate din acest punct de vedere.

            Conform listei actualizate de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Timiș, http://www.timis.anofm.ro/ , în săptămâna curentă există 117 locuri de muncă în mediul rural, dintre care 114 locuri de muncă se află în proximitatea orașului Timișoara (în comunele Sânandrei – 2 locuri, Dumbrăvița – 88 locuri, Moșnița Nouă – 3 locuri, Ghiroda – 10, Chișoda – 11), la maxim 10 km distanță și doar 3  locuri de muncă pentru persoanele din mediul rural aflate la o distanță mai mare de 10-15 km de orașele din județ.

            Ca un ajutor pentru dezvoltarea economiei din mediul rural vine Programul Național de Dezvoltare Rurală, unde persoanele din mediul rural pot depune proiecte cu finanțare nerambursabilă.

            Astfel conform http://www.finantare.ro/programul-national-de-dezvoltare-rurala-pndr

             PNDR finanțează:

            – crearea, comercializarea și diversificarea produselor agricole;
– diversificarea economiei locale;
– crearea condițiilor de producție
– crearea de instrumente de comunicare și valorificarea mediului și a peisajelor și evenimentelor culturale.

            CINE poate obține finanțare prin PNDR:

            – persoane fizice;
– micro-întreprinderi, întreprinderi mici și mijlocii;
– autoritățile publice locale;
– organizațiile neguvernamentale, asociațiile;
– comunitatea locală.