Sustenabilitatea dezvoltării rurale

Sustenabilitatea dezvoltării rurale- o temă actuală și dezbătută în conferința interregională, iulie 2015, Timișoara.

Chiar dacă termenii de dezvoltare rurală, dezvoltare sustenabilă a zonelor rurale la prima vedere sunt suficient de abordabili din punct de vedere al definiției, unii teoreticieni afirmă cu tărie că aceste concepte merită o abordare nouă, holistică, care să includă și perspective și nuanțe sociale.

Dezvoltarea sustenabilă a zonelor rurale este văzută, din perspectiva experților implicați, în cadrul proiectului Perspectiv Rural-Măsuri de asigurare a sustenabilității zonelor rurale și ocupare a forței de muncă, ca ,,un proces multi-fațetat, care trebuie  integrat atât în dezvoltarea economică, politică și socială a unui mediu (cel rural) si trebuie privită printr-o prismă diferită, actuală și bazată pe cunoașterea îndeaproape a comunităților rurale” (Ioan KOVACS- expert coordonator al proiectului). Plecând de la aceste cuvinte putem să avem o primă premisă a ceea ce ar putea sta la baza cercetării și lansării unor noi teorii asupra dezvoltării sustenabile a rurarului românesc: cunoașterea temeinică a proceselor care produc schimbare în mediul rural și care generează stabilitate și sustenabilitate.

Tema dezvoltării sustenabile va fi reluată în conferința care va avea loc în data de 9 iulie 2015, la Timișoara. La conferință sunt așteptate peste 50 de persoane, parteneri, colaboratori și specialiști în domeniu dezvoltării rurale. Agenda evenimentului va fi publică și va fi postată pe site-ul proiectului la adresa http://perspectiv.bethany.ro/?page_id=2.

Rezultatele și subiectele dezbătute din cadrul conferinței vor fi expus în cadrul materialelor post eveniment.