Educația – o barieră în integrarea pe piața muncii

Lipsa de educație se datorează mai multor cauze, principala fiind sărăcia, după care urmează apartenența la familii dezorganizate, lipsa de educației a părinților, neglijența acestora, familiile numeroase, lipsa unui loc de muncă sau consumul excesiv de alcool acestea sunt doar câteva cauze care duc la lipsa de educație sau au un impact major în parcursul școlar al unui copil.

            Sărăcia este un factor favorizant a lipsei de educație mai ales în mediul rural. Conform unor studii se arată că mai mult de 50% din persoanele din mediul rural se confruntă cu sărăcia trăind la limita și permițându-și doar strictul necesar. Sărăcia acționează în două feluri: fie copii nu se pot prezenta la școala din cauza lipsurilor (îmbrăcăminte, încălțăminte, rechizite școlare, lipsa banilor pentru achitarea unui transport), fie trebuie să contribuie la întreținerea familiei fapt care îi împiedică să aloce timp învățării.

            Dacă părinții nu au frecventat o școală, atunci clar nu vor înțelege importanța școlii și vor considera că școala e o pierdere de timp iar copii trebuie să îi ajute ca să se poată întrețină. La fel se întamplă și cu familiile în care se consumă alcool, frecvent. Aceștia nu vor pune niciodată accent pe școală și învățătură, principala lor grijă va fi cum să își procure alcool, astfel neglijânduși copiii din toate punctele de vedere.

            Mai există o categorie a familiilor care deși nu au făcut o școală și nu au posibilități, se chinuie din răsputeri să își trimită copii la școlă deoarece știu că doar așa copiii vor putea avea un viitor.

            În familiile numeroase din nou există posibilitatea ca cei mici să nu frecventeze o școală sau după doar câteva clase să abandoneze școala.

            În toate aceste cazuri trebuie să se țină cont ca atâta timp cât copiii nu frecventează școala, odată ajunși adulți aceștia vor întâmpina dificultăți în găsirea unui loc de muncă, nu vor avea o calificare, nu vor știi să citească sau să scrie, astfel vor avea dificultate în a-și citi sau semna, un posibil contract de angajare. Dacă nu vor avea posibilitatea să lucreze,

să aibă un venit stabil, vor ajunge la fel ca părinții lor, vor avea copii care nu vor frecventa școala și care din nou nu vor avea nici un viitor, practic se formează un cerc vicios din care le va fi foarte greu sa iasă.